actueel

Copyright © All Rights Reserved

Actueel:

 

Programma Nieuwjaarsconcert 2019:

 

 

Georg Philipp Telemann (1740) Concerto à 7 in A minor TWV 44:42

Biagio Marini (1655) Passacaiglia Per ogni sorte di strumento musicale Op.22

Johann Jacob Froberger (1649) Uit Suite nr 5 in a minor Allemande en Courante

 

Antonio Vivaldi (±1728) Flute Concerto in D major RV 428 deel 2 en 1

Rheinhard Keiser (1726) Sinfonia, opera 'Der lächerliche Prinz Jodelet'

George Frederic Handel (± 1715) Concerto Grosso in B-flat major HWV 312 deel 2

Johann David Heinichen (±1724) Pastorale per la Notte di Natale S.242

Es ist ein ‘Ros’ entsprungen

 

 

 

Het concert is op 12 Januari om 16:00u in het Bondsgebouw in Voorschoten, Leidseweg 100.

 

 

Georg Philipp Telemann (1681- 1767) was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. Hij werd daar vooral geprezen als brenger van ‘een nieuwe wind’ en vanwege zijn bijdrage op het gebied van het uitgeven van instrumentele muziek voor de amateur. Altviool, contrabas en cello - nu ‘gelijkberechtigd’ aan fluit en viool- , maar ook andere instrumenten werden veel door hem gebruikt. De ‘galante’ stijl (Stile Galante) kreeg vorm, dank zij Telemann: een simpele melodie met duidelijke verdelingen en een transparante structuur, waarin de begeleiding een ondergeschikte rol speelt.

 

Biagio Marini 1594-1663) was een beroemd violist en bekend vanwege zijn vernieuwende composities. Hij introduceerde nieuwe streektechnieken zoals de slur: noten aan elkaar onder één boog spelen, de tremolo: met de strijkstok snel heen en weer bewegen, double stop, triple stop: tegelijk op twee of drie snaren spelen en de scordatura: de vier snaren net iets anders stemmen dan gebruikelijk.

 

Johann Jacob Froberger (1616- 1667) was één van de eerste componisten die suites schreef voor clavecimbel en orgel. Vrijwel alle muziek mocht pas zijn dood worden gepubliceerd. Vele bekende componisten zijn daarna sterk door hem beïnvloed.

 

Antonio Lucio Vivaldi ( 1678-1741) was violist, priester en componist. Zijn composities waren vernieuwend, helder, met harmonische contrasten. Zijn muziek was bedoeld om ook de massa aan te spreken, in plaats van alleen de intellectuele elite. Het vrolijke karakter weerspiegelt Vivaldi's eigen plezier in het componeren, en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werk. Dit fluitconcert is geïnspireerd door het gezang van il gardellino/distelvink/putter.

 

Reinhard Keiser (1674 -1739) was pas 22 jaar toen zijn eerste opera reeds werd uitgevoerd in Hamburg; van de 116 opera’s zijn er 24 bewaard gebleven. De komische opera in 5 bedrijven 'Der lächerliche Prinz Jodelet' werd in 1726 opgevoerd, het libretto komt uit Frankrijk/Spanje.

 

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) was zeer beroemd in zijn tijd, zowel in Duitsland als ook in Engeland. HWV 312 stamt uit Hannover 1710 en is het eerste van de twaalf concerti grossi geschreven voor twee blokfluiten, hobo’s, fagotten en strijkers continuo met virtuoze solo gedeeltes voor deze instrumenten.

 

Johann David Heinichen (1683- 1729) vormt met zijn muziek een unieke mengeling van Duitse, Franse en Italiaanse invloeden. Opvallend is vooral zijn bijzonder gevoel voor de orkestklank: veel van zijn orkestcomposities kennen bijzondere orkestrale effecten. Veel muziek is helaas verloren gegaan (bombardement Dresden) Heinichen bleef vooral bekend vanwege een verhandeling over het gebruik van de basso continuo.