Nieuwsbrieven

Copyright © All Rights Reserved

The (Broken) Consort

NIEUWSBRIEVEN

 

The (Broken) Consort heeft in 2014 een Nieuwsbrief uitgegeven, o.a. over de de opera 'Le Devin du Village' en over komende concerten.

 

 

 

 

 

Laatste uitvoeringen in Voorschoten!

 

Colin en Colette zijn weer herenigd! Met veel tact en psychologisch inzicht heeft de Dorpsziener (Devin) het tweetal weer bij elkaar gebracht. Het talrijke publiek bij de première in Wassenaar genoot zaterdag van soms ontroerende, maar uiteindelijk vrolijke momenten in Le Devin du Village, de opera van Jean-Jacques Rousseau, die hij naar eigen zeggen voor het gewone volk schreef – en misschien daarom wel een groot succes werd in vele Europese theaters in de tweede helft van de 18e eeuw.

Koning Lodewijk XV en Madame de Pompadour waren in oktober 1752 bij de première in Fontainebleau. In de toenmalige Franse Comedie in Den Haag werd de intermède ook opgevoerd. Dat is alweer zo'n 250 jaar geleden. Laatste kans nú om een opera uit de Verlichting nog eens te zien.

 

De Franse regisseur François Gaubert had een Frans dorpspleintje uit de jaren '50/'60 van de vorige eeuw in gedachten voor de enscenering. Compleet met bar, plataan en fontein. In die jaren was de barman in het dorp nog de vertrouweling van iedereen, en in die rol heeft hij de Dorpsziener dan ook neergezet. De dorpelingen zijn de leden van vocaal ensemble Vox Clara. De rol van de adellijke dame waarop Colin verliefd zou zijn geraakt (in de ogen van zijn vriendin Colette) wordt op choreografie van Rachel Farr in historische dans uitgevoerd door Eveline de Jong. Zo werd deze productie, geheel à la française, eigenlijk een opéra-ballet! Het sprekende decor is van Thijs Gerretsen, aanvoerder van de eerste violen.

 

Aan de productie nemen circa veertig amateur-musici uit de hele regio en zelfs van ver daar buiten. Meegerekend de professionele artistieke leiding (dirigent María Sánchez, regisseur François Gaubert, 'chef de chant' Maria Rosenmöller, choreografe Rachel Farr) en ondersteunende vrijwilligers voor diverse taken telt de hele equipe meer dan 50 personen.

 

Komend weekend beleeft de Dorpsziener twee besloten voorstellingen: in het Europees ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk, en in het Lycée Français in Den Haag. Op 28 juni en 29 vinden de laatste uitvoeringen plaats in het Cultureel Centrum van Voorschoten.

 

Nieuwsbrief nr. 4, juni 2014

14 juni, Wassenaar: Première !

 

Bijna een jaar is er aan gewerkt, over enkele dagen is het zover: de première van 'Le Devin du Village' in het Wassenaarse theater De Warenar. Zo'n veertig enthousiaste amateurmusici zijn klaar om in niet minder dan vijf voorstellingen de kameropera van Jean-Jacques Rousseau uit 1752, voor het eerst in ruim 250 jaar, hier weer op de planken te brengen. Na de première in Wassenaar volgen twee besloten voorstellingen: in Den Haag op de Franse school, in Noordwijk in het Europees ruimtevaartcentrum Estec, en tenslotte weer twee openbare uitvoeringen in Voorschoten. De Dorpsziener mag zich nu al verheugen in een grote belangstelling, maar er zijn voor de snelle beslissers nog kaarten!

Repetitiefoto: Eind goed, al goed. Colette (Jitske Kuiper), Colin (Dick Visser) en de Devin (Klaas Aantjes) hand in hand tijdens het dorpsfeest.

Artistiek leider María Sánchez en regisseur François Gaubert hebben er hard aan gewerkt om Rousseau's kameropera op geheel eigen wijze neer te zetten. Medewerking verleent vocaal ensemble Vox Clara, waarvan de leden als de dorpelingen niet alleen een vocale, maar ook acterende rol vervullen op het Franse dorpspleintje waar het verhaal zich afspeelt. Maria Rosenmöller tekende voor de instudering van het koor, Rachel Farr voor de choreografie. Violist Thijs Gerretsen ontwierp en vervaardigde het decor.

Musici uit het hele land werken mee aan deze productie van The (Broken) Consort. Wees er bij, wacht niet tot het laatste moment!

 

Nieuwsbrief nr. 3, mei 2014

RESERVEER NÚ UW PLAATSEN !

 

De liefdesperikelen van Colette en Colin in de kameropera 'Le Devin du village' (de Dorpsziener) van Jean-Jacques Rousseau komen aan het slot tot een goed einde. Zo gaat het toch meestal in opera’s als amoureuze problemen het thema vormen? En als het dan zover is, dankzij de wijze bemiddeling van de Devin (de plaatselijk barman als Dorpsziener), is het feest. Er wordt gedanst op het plein voor het café. Vrolijker kan een opera níet eindigen! De leden van Vocaal ensemble Vox Clara vervullen zo een dubbelrol in deze productie van The (Broken) Consort: het zijn de zingende dorpsbewoners. 'Allons danser!'

 

Repetitie koor (dorpsbewoners) en orkest van de slotscène van Le Devin du Village.

Rousseau schreef en componeerde zijn opera in 1752. Na Pergolesi’s 'Serva Padrona' was het de tweede korte opera die Europa in korte tijd veroverde en andere componisten inspireerde, onder wie de jonge Mozart, maar ook Philidor en Corrette die beiden later aria's aan Rousseau ontleenden.

 

In de productie van het Voorschotense amateur barokensemble onder de artistieke leiding van Mariá Sanchez, speelt het verhaal - onder regie van de Franse regisseur François Gaubert - zich af in een Franse dorpje in de jaren '60, toen de plaatselijke barman in veel Franse dorpjes nog de rol van vertrouwensman vervulde. Deze 'dorpsziener' (Klaas Aantjes, bas) weet Colette (sopraan Jitske Kuiper) met slim spel weer te verenigen met haar geliefde Colin (Dick Visser, tenor). En dan is het feest!

 

De kaartverkoop voor de drie openbare voorstellingen is inmiddels goed op gang gekomen. Wacht niet tot het laatste moment met reserveren, de première is al over twee weken!

En voor de voetballiefhebbers: Nederland speelt niet tijdens onze uitvoeringen!

Vier het feest mee. Er is geen mooiere opmaat tot uw vakantie!

 

Nieuwsbrief nr. 5, juni 2014