Le Devin du Village

Opera 'Le Devin du Village'


In juni 2014 heeft The (Broken) Consort de korte komische  opera 'Le Devin du Village' (De Dorpsziener) van de filosoof en componist Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) uitgevoerd.


Het verhaal in de opera draait om de liefde tussen twee dorpsgenoten, Colin en Colette. Laatstgenoemde verdenkt haar vriend van een verhouding met een rijke dame van een nabijgelegen landgoed. Zij gaat advies vragen bij de waarzegger (le devin; ziener) van het dorp en om met zijn steun Colin weer voor haar terug te winnen.

Hij adviseert de avances van Colin volledig te negeren, en verspreidt de leugen dat Colette verliefd is op een hoveling. Deze truc werkt, en zoals te verwachten valt, aan het slot van de opera is er sprake van een gelukkig huwelijk tussen Colin en Colette.


In de productie van het Voorschotense amateur barokensemble onder de artistieke leiding van Mariá Sanchez, speelt het verhaal - onder regie van de Franse regisseur François Gaubert - zich af in een Franse dorpje in de jaren ’60, toen de plaatselijke barman in veel Franse dorpjes nog de rol van vertrouwensman  vervulde.  Deze 'dorpsziener' (Klaas Aantjes, bas) weet Colette (sopraan Jitske Kuiper) met slim spel weer te verenigen met haar geliefde Colin (Dick Visser, tenor). En dan is het feest!


Artikel over de opera  in Den Haag Centraal d.d. 13 juni 2014. (Pdf >>)

De flyer voor uitvoeringen van 'Le Devin du Village' in Wassenaar en Voorschoten is te downloaden (15-4-2014). Flyer in pdf >>'Werk in uitvoering' (2013)


'Werk in uitvoering', zó kan het project van ons ensemble voor de uitvoeringen van Rousseau’s intermède (kameropera) 'Le Devin du Village' wel worden genoemd. Nadat in september 2013, tijdens de jaarlijkse muziekdag, in de Voorschotense Dorpskerk al enkele delen uit de 8e scène (bij wijze van smaakmaker) voor publiek zijn uitgevoerd, werden op 21 december 2013 onder leiding van Maria Sanchez ook de ouverture en delen uit andere scènes uitgevoerd. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse concert voor de vrienden van de Louise de Lang-van Schaikstichting (subsidiënt van het project) en Stichting Oud Woelwijck.


Dick Visser, die de rol van Colin zal vervullen, zong enkele aria's, getooid met een jaren '50 strooien-hoedje. Hij werd instrumentaal begeleid door het ensemble en door Teun Lingeman met theorbe. Het genodigde publiek reageerde zeer enthousiast en gaf te kennen dat wij op aanwezigheid bij één van de uitvoeringen in juni zeker kunnen rekenen. Dat geeft vertrouwen voor de kaartverkoop! Het was met dit concert zeer vol in Oud Woelwijck, ook al omdat  in de zestien jaar dat deze concerten daar gegeven zijn het ensemble er nooit in zo'n grote bezetting speelde.The (Broken) Consort voert delen uit van 'Le Devin du Village', 21 december 2013, Oud Woelwijck, Voorschoten.

Titelblad van de partituur van Le Devin du Village.   

Afbeelding van de oorspronkelijke costumering van Colin.

Autograaf van het manuscript van Le Devin du Village.

Manuscripten van 'Le Devin du village' die in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag worden bewaard.

Uitvoeringen

Uitvoeringen van 'Le Devin du Village':


    Z
aterdag 14 juni 2014, aanvang 20.30 uur, première in theater de Warenar, Wassenaar.


Vrijdag 20 juni 2014, aanvang 16.00 uur, in Estec, Noordwijk aan Zee (besloten).

Zondag 22 juni 2014, aanvang 16.00 uur, in Lycée Franςais, Den Haag (besloten).

Zaterdag 28 juni 2014, aanvang 20.30 uur, in Cultureel Centrum, Voorschoten.

Zondag 29 juni 2014, aanvang 16.00 uur, in Cultureel Centrum, Voorschoten.


Adressen uitvoeringen


    T
heater Warenar


Kerkstraat 75, Wassenaar.

www.warenar.nl >>

Cultureel Centrum Voorschoten

Prinses Marijkelaan 4, Voorschoten.

Website >>

Sponsors

De uitvoeringen van de opera 'Le Devin du Village' zijn mede mogelijk gemaakt door:

Louise de Lang-van Schaik Stichting

Fonds 1818

Rabobank Stimuleringsfonds Den Haag

Gemeente Voorschoten

Gemeente Wassenaar

Van Ommeren – de Voogt Stichting